Waarom deze verandering?
De wet Harmonisatie wil peuters een goede basis geven. Door de harmonisatie gaan de peuterspeelzalen en de kinderopvang werken met dezelfde kwaliteitseisen. In de peuteropvang kunnen de kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen en goed voorbereiden op de basisschool.
Hoe is de peuteropvang in de gemeente Barneveld geregeld?
In de gemeente Barneveld is peuteropvang: de peuterspeelzalen en de kinderopvang. Alle peuters van 2,5 tot 4 jaar kunnen terecht bij de peuteropvang.
De peuteropvang bestaat uit dagdelen van 3,5 uur. U kunt minimaal 1 dagdeel (3,5 uur) en maximaal 2 dagdelen (7 uur) per schoolweek afnemen. Een peuter met VVE-indicatie krijgt een 3e dagdeel (3,5 uur) extra.
40 weken op jaarbasis.
Alle peuteropvangorganisaties werken op een vaste manier. Iedere peuter krijgt een gelijk aanbod dat past bij zijn of haar niveau. Een kindvolgsysteem volgt de totale ontwikkeling van uw kind. Het houdt de stappen in de ontwikkeling van uw kind bij en legt deze vast in het kinddossier.
De peuteropvang geeft de volgende gegevens over uw kind aan de basisschool:
- de basisgegevens zoals naam, adres, woonplaats, geboortedatum;
- wel of geen VVE-indicatie;
- informatie over de ontwikkeling van uw kind.
Meer informatie over de overdracht en het kinddossier kunt u krijgen van uw peuteropvangorganisatie.
Hoe zit het met mijn kind met VVE-indicatie?
Het is niet verplicht, maar we raden het u wel aan. Uw kind heeft een VVE-indicatie omdat het consultatiebureau denkt dat het extra aanmoedigen van uw kind goed is voor zijn of haar ontwikkeling. Als uw kind drie keer in de week naar de peuteropvang gaat, dan krijgt het de beste kansen. De gemeente Barneveld vindt dat de kosten geen belemmering mogen zijn, daarom betaalt de gemeente Barneveld de kosten voor het extra 3e dagdeel voor u. U hoeft dit 3e dagdeel dus niet zelf te betalen.
Ja, ook na de harmonisatie houdt uw kind de VVE-indicatie.
Ja, uw kind mag 3 dagdelen naar de peuteropvang blijven komen.
Kijkt u wel goed naar de kosten. Zie hieronder.
Wat moet ik betalen voor de peuteropvang?
Vanaf 1 januari 2018 betaalt u het bruto-uurtarief van € 7,45 voor peuteropvang (voorlopig vastgesteld). Netto-uurtarief is afhankelijk van uw inkomen.
Kijk of de website www.toeslagen.nl of u recht heeft op kinderopvangtoeslag. U leest daar ook meer over kinderopvangtoeslag aanvragen, veranderingen doorgeven en hoe u een proefberekening kunt maken.
Iedere peuteropvangorganisatie heeft een eigen LRKP-nummer. LRKP staat voor Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Vanaf november 2017 vindt u op de website www.lrkp.nl het nummer van uw peuteropvangorganisatie. Vanaf november 2017 vindt u dit nummer ook op de website van uw peuteropvangorganisatie.
Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor kinderen van 0 – 4 jaar ontvangt u een maximum aantal uren van 140% van de minst werkende ouder.
Een voorbeeld:
De minst werkende partner werkt 24 uur. U heeft dan recht op 33,6 uur kinderopvangtoeslag per week voor uw kind (24 uur x 1,4). Als uw kind twee dagen van 10 uur in de week naar het kinderdagverblijf gaat en 1 dagdeel van 3,5 uur naar de peuteropvang, dan gaat uw kind in totaal 23,5 uur naar de opvang. U blijft daarmee binnen het maximaal aantal uren van 33,6 uur.
Als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag, dan betaalt u een bedrag aan de peuteropvangorganisatie waarop automatisch al een bijdrage van de gemeente is afgetrokken. Voor het berekenen van de gemeentelijke bijdrage kijkt de gemeente naar de hoogte van uw inkomen. De gemeente gebruikt daarvoor de tabel voor de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. U hoeft hiervoor niet naar de gemeente. De kinderopvangorganisatie regelt dit voor u. U hoeft alleen maar bij peuteropvangorganisatie twee formulieren in te leveren:
- Het formulier ‘Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag’. Dit formulier kunt u downloaden op de website van de peuteropvangorganisatie of bij hen aanvragen.
Een inkomensverklaring. Op de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl leest u hoe u aan een inkomensverklaring komt.
De gemeente Barneveld betaalt de kosten voor het extra 3e dagdeel. U hoeft dit 3e dagdeel dus niet zelf te betalen.
Uw kind mag 3 dagdelen naar de peuteropvang blijven komen.
Als u recht heeft op kinderopvangtoeslag, dan regelt u dit zelf via de Belastingdienst.
Als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag, dan betaalt u het volledige 3e dagdeel zelf. De gemeente geeft voor dit dagdeel geen bijdrage.